قبل از شروع این مقاله باید با هم یک واژه آموزی داشته باشیم که شاید برای خیلی بدیهی باشد اما همه ما که سرآشپز حرفه ای نیستیم! این مقاله فرق دونوع اصلی افزودنی به غذا را بررسی میکند. نوع اول را چاشنی (Seasoning) معرفی میکند که هدفشان تنها تقویت طعم یا بافت غذاست و تغییر زیادی در طعم اصیل غذا ایجاد نمیکند. نوع دوم را نیز طعم دهنده (Flavorings) معرفی میکند که طعمی از خود در غذا رها میکنند و مزه غذا را به کلی تغییر میدهند. اگر همین تفاوت ها را به خاطر بسپارید درک ادامه مطلب برایتان بسیار راحت خواهد شد و در اتنها تفاوت چاشنی و طعم دهنده را به خوبی خواهید دانست.
ترجمه ای از Seasoning, Is It Same Like Flavoring? Superb Facts That You Should Know! :
سبزیجات و ادویه هایی که در غذا استفاده میکنیم را معمولا چاشنی مینامیم. در دایرةالمعارف آشپزی فرانسوی آمده که «چاشنی و طعم دهنده یکسان نیستند» و چاشنی دار کردن غذا اینچنین یاد شده : «افزودن مقدار کم یا زیاد نمک به غذا». بسته به نوع غذا اضافه کردن نمک میتواند به دلیل گرفتن آب غذا یا تشدید طعم طبیعی آن و لذیذ تر شدن آن باشد. مثلا نمک دریایی (نمک دانه درشت) برای نرم کردن (به عنوان تندرایزر) و تقویت طعم گوشت مرغ، گاو یا گوسفند به کار میرود و فلفل سیاه و ریحان قسمتی از طعم خود را به غذا می دهند. طعم هایی که کامل کننده یکدیگر هستند میتوانند در یک غذا با هم استفاده شوند. ترتیب اضافه کردن سبزیجات و ادویه ها نیز در طعم نهایی غذا حائز اهمیت است. برای مثال در بعضی فرهنگ ها چاشنی گوشت را در هنگام سرو با ریخت سس روی آن اضافه میکنند. فرهنگ های مختلف از تکنیک های مختلفی برای چاشنی دار کردن غذا استفاده میکنند. چاشنی دار کردن غذا به معنای تقویت طعم طبیعی آن بدون تغییر کلیست. عموما چاشنی ها را به ترتیب تا پایان آشپزی به غذا اضافه میکنند. نمک فلفل و اسید ها (مثل آب لیمو) رایج ترین انواع چاشنی اند. چاشنی ها را نباید به تنهای چشید چرا که کار آنها استخراج بیشتر طعم طبیعی غذاست. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید تندرایزر و پودر تندرایزر را از جایی مطمئن انجام دهید.
کلید یک غذای خوب، سادگی و چاشنی مناسب آن است – بادی والاسترو، خباز آمریکایی
اضافه کردن چاشنی چیزی است که یک سرآشپز را از یک آشپز ساده متمایز می کند. ریختن چاشنی و ادویه در غذا بسیار فراتر از اضافه کردن نمک و فلفل است. اینجاست که متوجه میشوید چاشنی چیست و چرا مهم است. چاشنی نامیست برای چیز های که مثل نمک سبزیجات یا دیگر ادویه هایی که برای تقویت طعم غذا به آن استفاده میشوند. وقتی از یک سرآشپز درمورد چاشنی ها پرسیدیم، اولین موضوعی که بیان کرد، حیاتی بودن وجود آن در غذا بود. چاشنی، طعم های پیچیده ای ایجاد می کند و طعم مواد مختلفی را با هم ترکیب میکند تا به یک غذای متعادل و خوش طعم برسیم. شیرین، تند، ترش یا تلخ، همگی گزینه هایی برای چاشنی دار کردن هستند. غذا بدون وجود این گزینه ها دلچسب نخواهد بود. اضافه کردن چاشنی راحتترین کار برای خوش طعم کردن وعدهتان است.
ادویه ها و چاشنی ها را میتوان از اول پخت و پز به غذا اضافه کرد تا طعم خود را تا پایان آشپزی در غذا رها کنند یا آنهارا آخر به غذا اضافه کرد تا کمی ظرافت و خوشمزگی به غذایمان اضافه کنند. اگر با گوشت یا ماهی آشپزی میکنید، تکه های آنها را قبل از دختن چاشنی دار کنید. همچنین اگر سس تهیه میکنید میتوانید آنهارا آخر اضافه کنید.
مزه دار کردن غذا با چاشنی قوانینی دارد. چاشنی ها منجر به استخراج رطوبت مواد غذایی میشوند که میتواند بسته به نوع غذایتان نکتهای مثبت یا منفی باشد. وقتی با گوشت سر و کار دارید، میتوانید تکه های آنرا قبل از اضافه کردن به قابلمه مزه دار کنید و یا از مدتی قبل اینکار را انجام دهید تا کمی از آب گوشت گرفته شود و بافت آن محکم تر شود.
چاشنی های معروف شامل سبزیجات، ادویه ها، آب لیمو،سرکه و شکر هستند، که نمک و فلفل نیز جزئی از آن ها محسوب میشوند. نمک پرطرفدار ترین نوع آن است که با توجه به نوع غذا، برای بیرون کشیدن آب آن و یا تقویت طعم طبیعی آن و در نتیجه ایجاد طعمی قوی و ظریفتر، هنگام آشپری استفاده میشود. برای نرم و مزه دار کردن انواع گوشت مرغ، گوسفند یا گاو،گاهی به آن نمک میزنند. بعضی دیگر چاشنی ها مثل فلفل سیاه یا ریحان کمی از طعم خود را در غذا رها میکنند. غذایی که به خوبی تعبیه شده باشد حتما چاشنی های مختلفی دارد.
در اینجا چند تقسیم بندی برای انواع چاشنی آورده شده است:
اضافه کردن چاشنی همچنین با استفاده از روغن های چاشنی دار ممکن است. چاشنی دار کردن روغن به دو صورت انجام میشود: سرد یا گرم. روغن زیتون پایه خوبی برای تهیه روغن چاشنی دار شده است اما سریعتر از انواع دیگر فاسد میشود. روغن های چاشنی دار را باید در یخچال نگهداری کرد. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید تندرایزر و پودر تندرایزر را از جایی مطمئن انجام دهید.
چاشنی و طعم دهنده کردن با این واقعیت متمایز می شود که چاشنی باعث تقویت یا بیرون کشیدن طعم غذا بدون تغییر قابل توجه در کلیت آن است. درحالی که طعم دهنده ها غذا را با اضافه کردن طعمی جدید دگرگون میکنند است. اگرچه اکثر مردم این دو اصطلاح را اشتباه می گیرند، اما فرق آنها واضح است : چاشنی دار کردن غذا به معنای تقویت طعم است در حالی که استفاده از طعم دهنده باعث تغییر مزه غذا میشود. تفاوت بین چاشنی و طعم دهنده گاهی می تواند با توجه به مقدار ماده ای که استفاده می شود مشخص شود. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید تندرایزر و پودر تندرایزر را از جایی مطمئن انجام دهید.
طعم دهنده ها موادی هستند که طعم غذا را به طور قابل ملاحظه ای دگرگون میکنند. دو نوع معروف طعم دهنده ها ادویه ها و سبزیجات هستند. علاوه بر آنها سیر، پیاز، سس، اسیدها و بعضی مشروبات الکلی مثل شراب، براندی و کنیاک. وجود حرارت برای فعال شدن بعضی از مواد الزامی است. علاوه بر این زمانبندی اضافه کردن آنها بسیار مهم است زیرا مواد مختلف نیاز به زمان دارند تا طعم خود را در غذا آزاد کنند، همچنین اگر بعضی از مواد را برای مدت طولانی بپزیم طعم خود را از دست میدهند. همینطور بعضی از طعم دهنده ها را میتوان در آخر به غذا اضافه کرد.
چاشنی ها موادی هستند که طعم طبیعی غذا را تقویت میکنند در حالی که طعم دهنده ها موادی هستند که طعم طبیعی غذا را تغییر میدهند. فرق کلیدی آنها دقیقا همین است. ازسوی دیگر تمایز بین این دو ممکن است به مقدار ماده ای که در یک غذا استفاده می کنیم بستگی داشته باشد. ممکن است مقدار بسیار کمی جوز به عنوان چاشنی به غذای خود اضافه کنید، اما وقتی به عنوان طعم دهنده از این ادویه اتفاده میکنید مقدار بیشتری از آن را اضافه میکنید تا طعم غذا را دگرگون کند و مزه جوز در آن قابل ملاحظه باشد. نمک معروفترین و مورد استفاده ترین نوع چاشنی است. طعم دهنده های معروف ادویه ها و سبزیجات هستند. بیشتر چاشنی ها نزدیک به پایان آشپزی به غذا اضافه میشوند اما طعم دهنده ها میتوانند در هر زمانی اضافه شوند.
شنبلیله گیاهی است که در بین اقوام مختلف سابقه مصرف دیرینه دارد. این گیاه فواید زیادی برای سلامتی دارد از جمله افزایش تولید شیر مادر، افزایش سطح تستوسترون و کنترل قند خون. در این مطلب هر آنچه را که باید در مورد شنبلیله بدانید، از جمله فواید، عوارض جانبی و موارد مصرف آن را توضیح دادهایم.
عنواین مهم این مطالب:
شنبلیله در زبان عربی حلبه، در زبان یونانی فریفه، در زبان هندی میتهی و در زبان انگلیسی Fenugreek نام دارد. شملیز و شملید از نامهای دیگر آن است و به فارسی دری شینبل مینامند اما نام علمی آن Trigonella foenum-graecum است.
شنبلیله از نظر ظاهری شبیه شبدر است، با گلهای کوچک سفید و دانههای قهوهای طلایی در داخل یک غلاف. این گیاه از تیره باقلائیان و گیاهی است علفی به ارتفاع ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر با گلهایی به رنگ روشن که رنگ میوههای آن زرد تا قهوهای است.
هزاران سال است که شنبلیله در طب جایگزین و چینی برای درمان بیماریهای پوستی و بسیاری از بیماریهای دیگر استفاده میشود. اعتقاد بر این است که شنبلیله اولین بار در خاور نزدیک کشت شده است. در دستور غذایی که مربوط به قرن اول پس از میلاد است، بیان شده که رومیها شراب را با شنبلیله طعم دار میکردند. اما امروزه در بسیاری از محصولات مانند صابون و شامپو هم یافت میشود.
بنا بر مکتوبات به جا مانده از تمدنهای قدیم، شنبلیله از قدیمیترین گیاهان دارویی بوده که در رم و مـصر باستان جهت تسهیل زایمان و افزایش شیر مادران به کار میرفته است. امروزه هم زنان مصری از این گیاه بـه عنوان چای برای بهبود دردهای قاعدگی و تسکین مـشکلات معده استفاده میکنند.
کاربرد غیردارویی آن در میان مصریان برای دود کردن همراه عود در مراسم مذهبی و نیـز بـه منظور مومیایی کردن اجساد بوده است. در طب سنتی چین نیز این گیاه جهت تقویت جسمی، بهبود ضعف و رفع اِدِم پا مورد استفاده قرار میگرفته، همچنین مردم مشرق زمین در سالهای دور از شنبلیله جهت متناسب نمودن اندام لاغر استفاده میکردهاند. در طب سنتی هند نیز این گیاه به عنوان تقویت کننده و محرک در افزایش شیر مادران همچنین به عنوان یک ادویه پرمصرف به کار میرفته است.
بیش از صد نوع گونه وحشی و زراعی شنبلیله در دنیا شناسایی شده، شنبلیله بومی ایران بوده و در بیشتر نواحی ایران از جمله آذربایجان، اصفهان، فارس، خراسان، سمنان و دامغان میروید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف میشود.
این گیاه در کنار راهها نیز میروید و به این خاطر در قدیم به آن گل راهرو هم میگفتند. بویش قوی و طعمش تلخ و معطر است. شنبلیله به عنوان یکی از سبزیها در تهیه خوراکهای ایرانی مثل قرمه سبزی و کوفته برنجی همینطور اشکنه استفاده میشود. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید شنبلیله و خرید شنبلیله عمده را از جایی مطمئن انجام دهید.
شنبلیله گیاهی است که میتواند فواید بیشماری برسلامت ما داشته باشد. یک قاشق غذاخوری دانه شنبلیله حاوی ۳۵ کالری و چندین ماده مغذی است. شنبلیله حاوی مقدار مناسبی فیبر و مواد معدنی از جمله آهن و منیزیم است.
ارزش غذایی یک وعده (100 گرم) دانه شنبلیله به شرح زیر است:
شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای رشد کودک است. با این حال، ممکن است بدن برخی از زنان شیر لازم و کافی را تولید نکند. در حالی که داروهای مختلفی برای افزایش تولید شیر مادر تجویز میشوند، تحقیقات نشان میدهد که ممکن است شنبلیله جایگزین طبیعی، ایمن و بهتری باشد.
یک تحقیق مستند و دو هفتهای روی ۷۸ مادر شیرده نشان داده که نوشیدن چای گیاهی با دانههای شنبلیله باعث افزایش تولید شیر مادر میشود که به وزن بیشتر نوزادان کمک میکند. در این تحقیق به جای مکملها از چای گیاهی شنبلیله استفاده شد، اما مکمل ها احتمالاً اثرات مشابهی دارند. اگرچه این تحقیق دلگرم کننده است، اما باید هر گونه نگرانی در مورد تولید شیر مادر را با یک متخصص زنان در میان بگذارید.
یکی از رایج ترین دلایلی که مردان از مکملهای شنبلیله استفاده میکنند، افزایش تستوسترون است. برخی از مطالعات نشان دادهاند که مصرف این گیاه اثرات مفیدی از جمله افزایش میل جنسی دارد. در یک مطالعه، مصرف ۳۰۰ میلی گرم شنبلیله دو بار در روز به مدت ۸ هفته منجر به افزایش قابل توجه سطح تستوسترون در مردان در ترکیب با تمرینات مقاومتی شد. (منبع معتبر) همچنین شرکت کنندگان در این مطالعه کاهش چربی بدن را در مقایسه با گروه کنترل، بدون کاهش قدرت عضلانی تجربه کردند.
در مطالعهی ۶ هفتهای دیگر، ۳۰ مرد مکملی با ۶۰۰ میلیگرم عصاره شنبلیله - همراه با منیزیم، روی و ویتامین B6 - برای ارزیابی تغییرات در عملکرد جنسی و میل جنسی مصرف کردند. اکثر شرکت کنندگان افزایش قدرت و بهبود عملکرد جنسی را گزارش کردند. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید شنبلیله و خرید شنبلیله عمده را از جایی مطمئن انجام دهید.
بسیار محتمل است که شنبلیله به شرایط متابولیک مانند دیابت کمک کند. بر اساس مطالعات انجام شده به نظر میرسد شنبلیله با افزایش تحمل کربوهیدراتی بدن، بر هر دو نوع دیابت یک و دو تأثیر میگذارد.
این تاثیر شنبلیله ممکن است به دلیل اثر آن بر افزایش عملکرد انسولین یا محتوای بالای فیبر آن باشد. به هر شکل به نظر میرسد استفاده از شنبلیله برای بیماران مبتلا به دیابت، البته با نظارت پزشک یا متخصص تغذیه مناسب باشد و شنبلیله در درمان دیابت اثر بخش باشد. اما بیماران مبتلا به دیابت یا مرض قند که تحت درمانهای دارویی هستند، بایستی در مصرف شنبلیله به ویژه تخم آن با احتیاط عمل کنند.
در یک مطالعه، افراد مبتلا به دیابت نوع دو که ۵ گرم پودر دانه شنبلیله را دو بار در روز به مدت ۲ ماه مصرف میکردند، کاهش سطح قند خون ناشتا، چربی شکم، شاخص توده بدن و هموگلوبین A1c که نشانگر قند خون طولانی مدت است، مشاهده شد.
تخم شنبلیله ممکن است باعث کاهش دردهای قاعدگی شود. مصرف مکمل شنبلیله یا نوشیدن دمنوش آن میتواند طول مدت دردهای قاعدگی مانند گرفتگی عضلات را کاهش داده و کوتاه کند. دریافت ۷/۲-۸/۱ گرم پودر تخم شنبلیله سه بار در روز در سه روز اول قاعدگی و دریافت سه بار در روز به میزان ۹/۰ گرم در روزهای باقی مانده قاعدگی می تواند باعث کاهش نیاز به مصرف مسکن شود.
یکی از گیاهان دارویی که در طب سنتی ایران و ملل مختلف سابقه مصرف دیرینه داشته و خواص درمانی چشمگیری برای آن ذکر شده گیاه شنبلیله است. بذر و قسمتهای هوایی گیاه قرنها به عنوان منبع ارزشمندی در تغذیه انسان و دام بوده است. قسمتهای مختلف این گیاه مدتها برای درمان کورک، دیابت، سلولیتیس و سل مورد مصرف بوده است. نکته جالب توجه در مورد شنبلیله طیف وسیع اثرات درمانی آن است.
ذکریا رازی شنبلیله را برای مداوای مرض قند مورد استفاده قرار میداده، شیخ الرئیس ابوعلی سینا در کتاب قانون درباره خصوصیات و فواید درمانی این گیاه به رفع بوی دهان و بوی بد تن و عرق اشاره کرده است.
همچنین تخم شنبلیله ملین و نرم کننده موضعی، ضدالتهاب و تسکین دهنده درد مفاصل بوده و دمنوش آن با عسل برای تنگی نفس توصیه شده است. لازم به ذکر است که برگ شنبلیله اعتدال بخش و ملین و مدر بول است. در معالجه امراض سرد و استسقاء و سرفه سرد و تورم طحال و دردکمر و کبد و رحم و همچنین برودت مثانه و تنگی مجاری ادرار مؤثر و نافع است.
شنبلیله در طب سنتی ایرانی، و طب چینی و طبهای جایگزین همواره نقش پررنگی داشته است. طبق نظر حکمای طب سنتی طبع شنبلیله در دوم گرم و خشک و همراه با رطوبت فضلیه است و طعم آن مایل به تلخی و بوی آن تند و تخم آن لعابی شکل است.
طبع شنبلیله در آخر دوم گرم و خشک است و رطوبتی بیگانه دارد، رساننده و نرمیبخش است، زیرا حرارتش با لزجی همراه است و آن لزجی نمیگذارد که گرمایش آزار رساند چراکه گرمایش ملایم میشود. روغن شنبلیله برای بسیار مو مفید است و ماده لعابی تخم شنبلیله، به ویژه اگر با روغن گل باشد ترکهای ناشی از سرما را دوا میکند.
اگر سر را با آن شستشو کنند، شوره را از بـین میبرد. آبپز شنبلیله نقطه سرخ چـشم را صاف میکند؛ اگر بر چشم بمالند مواد غلیظ را که سبب آماس چشم میشوند، از بین میبرد. صدا را صاف میکند و سینه و گلو را نرم کرده و سرفه را تسکین میدهد.برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید شنبلیله و خرید شنبلیله عمده را از جایی مطمئن انجام دهید.
در کتاب مخزنالادویه، از کتابهای مهم در مورد داروها و واژگان پزشکی سنتی به زبان فارسی درباره شنبلیله چنین آمده: از حبوبات معروف است که طبیعت آن در دوم گرم و خشک و با رطوبت فضلیه است. برگ آن منضج و ملین و محلل و مدر بول و حیض و جهت امراض بارده و سوء القنیه و استسقا و سرفه بارد و ورم طحال و درد کمر و جگر و رحم و برودت مثانه و تقطیر البول مفید است.
ضماد آن جهت تقویت موى نافع و خوردن آن با نان مانع تلیین آنست و تخم آن ملین و منضج و محلل و مبهی و مدر حیض است. مطبوخ آن با عسل مسهل و جهت مواد محتبسه به سینه و سرفه و ربو و عسر النفس و بواسیر و اورام باطنی و کسر ریاح و دفع بلغم لزج از سینه و تنقیه امعا نافع است. همچنین مطبوخ آن با تمر هندى و مویز و انجیر که آب آن را بعد طبخ صاف نموده با عسل به قوام آورده باشند جهت ضیق النفس و تصفیه صوت و قروح سینه موثر است.
خوردن آن با مرى پیش از طعام و به دستور پزشک با عسل شکم براند و اخلاط ردیه دفع کند. طبیخ آن به تنهایی و یا با ادویه مناسب جهت تسهیل زایمان و ادرار بول و حیض و مداومت خوردن آن با آرد گندم و شکر و عسل سرشته جهت تسمین بدن و اصلاح حال گرده مؤثر است...
تخم شنبلیله در درمان چاقی بسیار مؤثر است زیرا واجد فسفاتهای آلی و بستن نوکلئو آلبومین میباشد. همچنین مصرف آن برای نقرس، دیابت، راشی تیسم، کم خونی، خنازیر و لنفاتیسم توصیه شده است. تخم این گیاه به علت بدبوئی با سایر ادویه مخلوط میشود. از تخم شنبلیله به عنوان تقویت کننده غده لوزالمعده نام برده شده و از گیاهان درمان کننده دیابت است.
یک قورمه سبزی یا قرمه سبزی خوشمزه و به روغن افتاده ، قورمه سبزی که سبزی هاش به اندازه قاعده استفاده شده باشه و مهمتر از این که در انتخاب لیمو عمانی دقت کنیم تا تلخ نباشند و خورشت قورمه سبزی رو تلخ نکنند.مطمئنن اگر این دو مورد رعایت بشه یعنی نصف راه رو رفتید و با کمی ترفند و حوصله یک قورمه سبزی مجلسی و جا افتاده تهیه خواهید کرد. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید سبزی قرمه سبزی عمده و را از جایی مطمئن انجام دهید.
قورمه سبزی از آن دسته غذاهای سنتی و معروف ایرانی که مانند خورش کرفس ،خورش آلو اسفناج و ... با همون دستور پخت همیشگی نسل به نسل در بین آشپزهای ایرانی چرخیده و پخته شده.
یعنی قورمه سبزی که صد سال پیش طبخ می شد با قورمه سبزی که این روزها در خانه های ایرانیان طبخ می شود تفاوت چندانی ندارد. می توان گفت این خورشت ابتدا در بین عشایری که به کار دامپروری مشغول بودند شکل گرفت ؛ آنها با ذبح گوسفندان و خرد کردن گوشت و جداسازی چربی آن (برای تهیه روغن حیوانی) مراحل اولیه پخت قرمه سبزی را طی میکردند و با اضافه کردن سبزیجات کوهی و گرد لیمو آن غذا را تهیه می کردند.
ما در این بخش از آشپزخانه نمناک با طرز تهیه قورمه سبزی خوشمزه یا قرمه سبزی خوشمزه و جا افتاده با شما همراه هستیم.
برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید سبزی قرمه سبزی عمده و را از جایی مطمئن انجام دهید.
مواد لازم | مقدار لازم |
گوشت سردست | نیم کیلو |
پیاز | 1 عدد بزرگ |
روغن | 250 گرم |
لیمو عمانی | 5 تا 6 عدد |
لوبیا قرمز | نصفه پیمانه |
سبزی خورشت | 1 کیلوگرم |
زردچوبه | به مقدار لازم |
نمک | به مقدار لازم |
فلفل | به مقدار لازم |
برای طرز تهیه قورمه سبزی ابتدا از شب قبل لوبیا ها را در یک ظرف مناسب بخیسانید و چندین مرتبه آب لوبیا را عوض کنید تا لوبیا ها نرم تر و بزرگتر شوند و نفخ آنها گرفته شود.
در ادامه کار برای تهیه خورشت سبزی گوشت ها را تمیز کنید سپس آن ها را به صورت خورشتی خرد کنید. یک عدد پیاز بزرگ را نیز پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز خرد کنید.اگر دوست ندارید که پیاز در غذا دیده شود می توانید آن را رنده کنید.
ابتدا در یک قابلمه مناسب پیاز را با روغن تفت دهید سپس گوشت را به آن اضافه کنید تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید سبزی قرمه سبزی عمده و را از جایی مطمئن انجام دهید.
در مرحله بعدی زردچوبه و فلفل سیاه را به گوشت و پیاز افزوده و تفت دهید تا ادویه ها به طور کامل به خورد گوشت و پیاز بروند.
سپس لوبیا قرمز را آبکش کرده و دوبار شسته به گوشت و پیاز اضافه کنید.
همچنین آب را به این مواد اضافه می کنیم و آن را حرارت میدهیم. این حرارت را تا جایی ادامه می دهیم که گوشت نیم پز شود.
حال برای تهیه قورمه سبزی باید سبزیجات خود که شامل تره ، جعفری ، گشنیز ، شنبلیله و چند پر نعناع می باشد را تمیز کنید و سپس آنها را بشویید و بگذارید تا آب سبزی ها خشک شود در ادامه سبزی ها را ریز ریز خرد کنید و حدود 15 دقیقه تفت دهید تا سبزی ها تیره و سرخ شوند.
حال زمان آن رسیده است که سبزی های سرخ شده را به قابلمه خورشت سبزی خود اضافه کنید.
در این مرحله از طرز تهیه ی قورمه سبزی باید ادویه های خود را به قورمه سبزی اضافه کنید، مثل طرز تهیه هر خورشت ایرانی دیگر مثل خورش قیمه، خورش کرفس و غیره ادویه فلفل و نمک برای قورمه سبزی کافیست اما شما می توانید بر حسب تجربه از ادویه های دیگری نیز استفاده کنید بعد از اینکه خورش چند بار جوش خورد ، وقت آن می رسد که لیمو عمانی را به غذا اضافه کنید و دقت داشته باشید که بر روی لیمو عمانی چند سوراخ کوچک ایجاد کنید تا غذا پخش شود.
به یاد داشته باشید که اگر لیمو عمانی شما تلخ باشد قورمه سبزی شما تلخ مزه خواهد شد پس اگر از کیفیت لیمو عمانی خود اطمینان ندارید سعی کنید از گرد لیمو استفاده کنید. شما می توانید یک سوم پیمانه آب غوره هم به خورشت اضافه کنید البته این کار کاملا سلیقه ای می باشد و
ارتباط مستقیم به مزاج غذایی شما دارد. حال منتظر میمانیم تا غذا پخته شود. زمانی متوجه می شویم که غذا پخته است که یک سطح روغنی روی غذا به وجود بیاید.
یک ساعت تا یک ساعت و نیم اجازه دهید بپزد و بعد از اینکه مطمئن شدید قورمه سبزی حسابی جا افتاده است از روی گاز بردارید و همراه با پلو میل بفرمایید.
یکی از راه های گرفتن تلخی خورشت قورمه سبزی، استفاده از یک قاشق رب گوجه فرنگی در خورشت است. باید توجه داشت که اگر مقدار رب گوجه فرنگی اضافه شده زیاد شود طعم خورشت خراب خواهد شد.
- به خاطر اینکه در قرمه سبزی از لوبیا استفاده می شود ممکن است این غذا نفاخ باشد. اما برای جلوگیری از این مشکل شما می توانید لوبیا ها را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا کامل نفخ لوبیا ها گرفته شود.
- در انتخاب لوبیا اینکه لوبیا قرمز باشد یا چیتی بیشتر ذائقه شما نقش آفرین است زیرا برخی ها با لوبیا قرمز قورمه سبزی را می پسندند و برخی دیگر با لوبیا چیتی ، حتی در برخی از مناطق ایران از لوبیای چشم بلبلی نیز برای تهیه قورمه سبزی استفاده می کنند.
- در انتخاب نوع گوشت گوسفندی یا گوساله بهتر است از گوسفندی استفاده کنید که کمی هم با خود چربی داشته باشد تا لذیذ تر باشد.
- سعی کنید برای سرخ کردن و تفت دادن از روغن کمتری استفاده کنید.
- شما می توانید از روغن حیوانی برای تهیه خورش قورمه سبزی استفاده کنید.
- اگر زمانی که غذا را سر می کنید متوجه شوید که غذا خوب جا نیفتاده است و سطح روغنی روی آن شکل نگرفته است 10 دقیقه قبل از کشیدن خورشت 3 یا 4 قالب کوچک یخ به آن اضافه کنید این عمل باعث می شود که روغن خورشت جذب شده و به روی خورشت بالا بیاید
- در مورد سبزی ها شما میتوانید با توجه به ذائقه خود یا تجربه ؛ قبل از آنکه سبزی ها را به غذا اضافه کنید آنها را سرخ کنید این یک عمل کاملاً سلیقه ای است.
- همچنین شما می توانید برای خوشمزه تر شدن و یا چرب تر شدن قرمه سبزی خود از عصاره قلم نیز استفاده کنید.
- سبزی باید خوب تفت بخورد. قشنگ سرخ شود. بیش از حد سیاهش نکنید که تلخ میشود.
- قورمه سبزی و ته چین مرغ و کباب کوبیده از جمله غذاهای مجلسی می باشد.
خاطر نشان می کنیم که تمام مواردی که در بالا ذکر شد موارد تجربی بوده و به منظور استفاده از دستور تهیه به صورت حتمی نمی باشد.
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 4 ساعت میباشد .
قورمه سبزی را می توانید در وعده نهار - شام - سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان سحری - میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 6 نفر مناسب میباشد .
در این بخش به چندین موارد از فواید و مزایای قورمه سبزی پرداختیم. لازم است بدانید که این خورشت به دلیل داشتن سبزیجات فراوان و ارگونامیک از جمله تره، شتبلیله، جعفری، گشنیز و… گوشت گاو یا گوسفند و انواع لوبیا از نظر ارزش غذایی بسیار برای سلامتی بدن مفید است.
برای آموزش طرز تهیه قورمه سبزی به لینک قرارداده شده مراجعه کنید.
قورمه سبزی باعث افزایش اشتهای شما می شود زیرا چاشنی های و سبزی های مورد استفاده از جمله زردچوبه و بوی عطر سبزی ها علاوه بر اینکه عطر و طعم خاصی به خورشت می دهد، بلکه دارای مواد خاصی هستند که بسیار اشتها آور است و برای افرادی که می خواهند وزن اضافه کنند بسیار مفید است و هم چنین می تواند یک وعده ی غذایی کامل برای بچه ها باشد که برای رشدشان بسیار مفید است و از طرفی از بیماری دیابت نیز جلوگیری می کند.برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید سبزی قرمه سبزی و را از جایی مطمئن انجام دهید.
سبزی جعفری که جز سبزیجات قورمه سبزی است دارای خاصیت ضد التهابی و هم چنین رنگ دانه ای که در زردچوبه وجود دارد کورکومین نامیده می شود و این ماده نیز خواص ضد التهابی دارد، خورشت قرمه سبزی برای افرادی که دچار بیماری التهابی مانند آرتروز شده اند بسیار مفید است و باعث کاهش درد مفاصل می شود.
برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید سبزی قرمه سبزی و را از جایی مطمئن انجام دهید.
ویتامین C برای حفظ سلامت و سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است که این ویتامین سی در سبزیجات خورشت قورمه سبزی موجود است و دارای مقادیر بالای ویتامین سی است جعفری استفاده شده در این خورشت دارای ویتامین B12 می باشد که برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است و از آنجایی که آرام بخش سیستم عصبی است، آسیبی که به سیستم وارد می شود به بهبود سریع آن کمک می کند.
افرادی که بنا بر توصیه پزشکان نمی توانند گوشت مصرف کنند می تواند لوبیا چشم بلبلی را جایگزین گوشت کنند. این لوبیا جز یکی از منبع پروتئینی گیاهی است و غنی از منیزیم، آهن کلسیم است و عاملی مهم برای تقویت استخوان است و برای کم خونی هم بسیار موثر است زیرا کمبود منیزیم در بدن احتمال افزایش چربی خون و گرفتگی های متعدد عضلانی می شود پس حتما لوبیا چشم بلبلی را در برنامه غذایی داشته باشید.
سبزی جعفری همچنین حاوی فولیک اسید است که این ماده برای قلب مانند یک داروی مقوی و توانبخش عمل می کند و باعث میشود قلب با انقباض های مناسب و خوب به طور موثر و متناوب خون را پمپاژ کند و در نتیجه یک فشار خون طبیعی و نرمال به دست آید.
لیمو عمانی که در قورمه سبزی استفاده می شود ویتامین C زیادی دارد و میزان این ویتامین موجود در لیمو عمانی از ویتامین سی موجود در مرکبات هم بیشتر است، لیمو عمانی دشمن فشار خون و حتی چربی خون است به همین خاطر پزشکان طب سنتی توصیه می کنند که از دم کرده آن همراه با گل گاو زبان میل کنید، اگر لیمو عمانی را درسته در غذا استفاده کردید، بعد از پخت از آن نخورید زیرا روغن بسیار زیادی را به خود جذب می نماید و سبب اضافه وزن می شود.برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید سبزی قرمه سبزی و را از جایی مطمئن انجام دهید.
طبق مطالعات انجام شده سبزی جعفری یک نوع روغن مخصوص دارد که از رشد تومور جلوگیری می کند. استفاده از سبزیجات تا حدودی از بروز بیماری سرطان جلوگیری می کند.
قورمه سبزی منبعی از ویتامین A است که در سبزیجات قورمه سبزی موجود است این ویتامین برای بهبود و تقویت بینایی چشم بسیار موثر است.
ویتامین K یکی از ریز مغذیهای ضروری است, با توجه به نقش بسیار بالای این ویتامین در انعقاد خون، ویتامین کا به عنوان ویتامین انعقاد خون نیز شناخته میشود. در سبزیجات قورمه سبزی ویتامین کا موجود است بهترین راه مصرف این ویتامین استفاده از قورمه سبزی است.
در پخت قرمه سبزی برای جلوگیری از افزایش فشار خون از نمک کمتری استفاده کنید و شما می توانید در این سایت دستور پخت قورمه سبزی را مطالعه کنید تا بتوانید یک قورمه سبزی با مزه و عطر خاصی تهیه کنید. نکته آخر اینکه در مطالب بالا از فواید و مزایای قورمه سبزی شرح دادیم ولی در مصرف آن نیز نباید زیاده روی کنیم.
در این روزهای پاییزی که هوا سرد و سرماخوردگی بسیار شایع است، میتوانید سرماخوردگیتان را با نوشیدن دمنوش های گیاهی بهبود بخشید. این دمنوش ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرماخوردگی موثرند.
مصرف دمنوش های گیاهی مقرون به صرفه اند و گاهی بهتر از داروهای شیمیایی جواب می دهند.
یکی از رایج ترین و بهترین دمنوش های درمان سرماخوردگی و گلو درد است.
برای تهیه دمنوش چهار گل باید نسبت های مساوی از گیاهان گل ختمی، بنفشه، محمدی و پنیرک را با هم ترکیب و به مدت ۱۵ دقیقه در یک قوری چینی دم کنید.
هم چنین می توانید ترکیب گل ختمی، آویشن شیرازی، گل پنیرک، اسطوخدوس و دانه عناب را دم کرده و بنوشید.
برخی ترکیب بهارنارنج، گل محمدی، گل نسترن و بیدمشک را دم می کنند.
بهترین زمان نویدن این دمنوش عصر است؛ چرا که بیشتر بیماریهای فصل سرما در شب به اوج خود میرسند.
برگ های تازه پونه یا نعنا را دم کرده و نوش جان کنید. برای خوش عطرتر شدن می توانید چند برگ به لیمو اضافه کنید.
برای خرید دمنوش سرماخوردگی و خرید دمنوش سرماخوردگی عمده، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه شود.
خواص
به گفته متخصصین طب سنتی مصرف دم نوش گشنیز از بروز سرماخوردگی پیشگیری کرده و علائم سرماخوردگی را در مدت کوتاهی از بین می برد.
بر روی سه قاشق برگ گشنیز خشک شده ۲ تا ۳ فنجان آب جوش بریزید.
به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید و هفته ای ۳ تا ۴ فنجان از آن بنوشید.
آب جوش را بر روی سه دانه هل، تکه ای چوب دارچین و چند پر زعفران بریزید و روی آن را بپوشانید تا دم بکشد.
در صورت تمایل یکی دو قاشق گلاب بریزید.
دمنوش آویشن در بهبود تنگی نفس و سرفه موثر است.
دو فنجان و نیم آب جوش را بر روی یک قاشق آویشن بریزید.
بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد، می توانید روی حرارت غیر مستقیم بگذارید.
این دمنوش را روزی دو یا سه بار میل کنید تا از خواص آن بهره مند شوید.
خواص دمنوش آویشن
*** موارد منع مصرف ***
مصرف زیاد آویشن یا عصاره آن در دوران بارداری میتواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد.
آویشن میتواند روند انعقاد خون را به تاخیر بیندازد؛ بنابراین افرادی که عمل جراحی در پیش دارند، از ۲ هفته قبل از عمل جراحی نباید آویشن استفاده کنند.
مصرف آویشن به مبتلایان به اختلالات غده تیروئید توصیه نمیشود.
یک و نیم قاشق چای خوری پودر آویشن خشک شده یا سه قاشق چ
ای خوری از آویشن تازه را به یک فنجان چای بیفزایید.
درمان سرماخوردگی با دمنوش آبلیمو و سیر
سه تا ۴ عدد حبه سیر، ۳ یا ۴ تکه زنجبیل تازه و کمی آب را به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید.
سپس آب دو سه عدد لیموی تازه و کمی به آن اضافه کرده و بنوشید.
این دمنوش سرفه های خشک را درمان می کند.
دو لیوان آب روی چند تکه چوب دارچین ریخته و روی حرارت بگذارید تا آب به جوش آید.
دو سه بار در هفته این دمنوش را میل کنید.
ترکیب دارچین و زنجبیل هم میتواند دمنوش مفید و اثرگذاری باشد.
نوشیدن این دمنوش برای خانمهای باردار توصیه نمی شود.
برای خرید دمنوش سرماخوردگی و خرید دمنوش سرماخوردگی عمده، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه شود.
هنگام دم کردن چای تکه ای چوب دارچین در قوری بریزید.
می توانید از پودر دارچین هم استفاده کنید.
در صورت تمایل با مقداری عسل و آبلیمو بنوشید.
خواص
دمنوش این گیاه دارویی برای درمان عفونتهای تنفسی، التهاب سینوسها و بیماری آنفلوانزا بسیار مفید است.
یک و نیم قاشق چای خوری مریم گلی یا ۳ قاشق چایخوری از این گیاه دارویی را داخل قوری ریخته و دو لیوان آب جوش به آن اضافه کنید تا به مدت ۲۰ دقیقه دم شود.
مقداری عسل به دمنوش اضافه کرده و روزانه چند بار بنوشید، زنان باردار و یا شیرده از این دمنوش استفاده نکنند.
چند برگ گشنیز، کمی گل گاوزبان، چند دانه هل یا تکه ای چوب دارچین و چند پر لیمو عمانی را ۵ تا ۱۰ دقیقه دم کنید.
برای تهیه دمنوش میخک میتوانید از یک چاشنی شیرین و تند هم در کنار آن استفاده کنید.
این دمنوش ادرار آور است و گرفتگی ریه را برطرف میکند.
دمنوش میخک میتواند سینوسها را باز کند تا بتوانید راحتتر نفس بکشید.
یک برش از پرتقالی خونی را داخل لیوان چای داغ خود بیندازید یا اینکه داخل قوری بیندازید و کمی دارچین هم به آن اضافه کنید و بگذارید خوب دم بکشد.
پس از دم کشیدن میتوانید از آن بنوشید تا به رفع سرماخوردگیتان کمک کند.
اُکالیپتوس یک گیاه استرالیایی است که میتواند علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا را کاهش دهد. قبایل بومی از چای تهیه شده با برگهای اُکالیپتوس، تب را درمان میکردند.
اُکالیپتوس همچنین یک ترکیب شیمیایی دارد که خلط و تراکم قفسه سینه را کاهش میدهد. این ماده شیمیایی میتواند باعث نابودی ویروس آنفلوانزا هم بشود.
قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید زیرا در مواردی نادر برگ های این گیاه ممکن است باعث خارش پوست شود.
نصف قاشق چای خوری پودر فلفل را به یک استکان آب در حال جوش اضافه کرده و سپس یک قاشق چای خوری عسل داخل چای بریزید و از روی شعله بردارید.
بعد از خنک شدن چای آن را میل کنید در صورتی که به ادویه جات حساسیت دارید از ۸/۱ فلفل در قاشق چای خوری استفاده کنید.
البته این دمنوش برای اوایل سرماخوردگی که گلو درد شدید نیست مورد استفاده قرار میگیرد، چرا که فلفل ممکن است سوزش گلو را بیشتر کند.
نعنا فلفلی یک ماده رایج در داروهای ضد سرفه و ضد انعقاد است.
روغن موجود در برگ نعنا دارای مزایای ضد ویروسی است که به جلوگیری از گسترش ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوانزا کمک میکند.
این دمنوش میتواند درد عضله و سرفه را نیز کاهش دهد و راه بینی را باز کند.
روی یک قاشق چای سبز و دو تکه زنجبیل تازه (یا یک قاشق پودر زنجبیل) آب جوش بریزید و اجازه دهید ۵ تا ۱۰ دقیقه دم بکشد.
سپس نصف قاشق آبلیموی تازه یا یک پر لیمو یا یک پر پرتقال یا کمی لیمو عمانی و عسل اضافه کرده و نوش جان کنید.
خواص
چند برگ به لیمو و گل سرخ، کمی گل گاوزبان و کمی تخم گشنیز را دم کنید.
در صورت تمایل با عسل یا نبات نوش جان کنید.
مقدار مساوی برگ اسطوخودوس، پونه، نعنا و آویشن را در ظرفی ریخته و روی آن دو لیوان آب بریزید.
ظرف را روی حرارت بگذارید، وقتی آب جوش آمد حرارت را خاموش کنید.
این دمنوش را یک ساعت پس از هر وعده غذایی نوش جان کنید.
خوشبختانه تهیه این دمنوش بسیار آسان است، زیرا ریحان حتی در فصل زمستان هم در دسترس است.
برای هر فنجان آب جوش، تنها به تعداد کمی برگ تازه ریحان نیاز دارید. آنها را بشویید و به فنجان اضافه کنید.
میتوانید از چند تکه زنجبیل تازه هم استفاده کنید. در نهایت با کمی عسل به آن طعم دهید و چند فنجان در روز بنوشید.
توجه داشته باشید که ریحان هم ممکن است با برخی از داروهایی که مصرف میکنید تداخل داشته باشد و اثرات داروهای ضد انسداد و فشارخون را افزایش میدهد.
برگ ریحان معده را آرام میکند، عفونت، اختلالات تنفسی و افسردگی را نیز از بین میبرد.
خواص آنتیبیوتیکی و آنتی اکسیدانی دارد.
برای خرید دمنوش سرماخوردگی و خرید دمنوش سرماخوردگی عمده، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه شود.
یک فنجان آب جوش را با یک قاشق چایخوری گل بابونه خشک شده یا ۱ قاشق غذا خوری گل تازه مخلوط کنید.
به مدت ۱۰ دقیقه روی آن را بپوشانید تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل کنید.
در صورت تمایل به آن آبلیمو و عسل اضافه کنید.
خواص
از مصرف همزمان بابونه با داروهای ضدانعقاد، بنزودیازپین، وارفارین، سیکلوسپورین و به طور کلی داروهای رقیق کننده خون و … و الکل اجتناب کنید.
در دوران بارداری و شیردهی ممکن است آلرژی به وجود آید.
در مصرف این دمنوش زیاده روی نکنید.
دمنوش گل سرخ سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین سی بوده و در درمان سرماخوردگی و سرفه موثر است.
فراموش نکنید افراط در مصرف دم نوش ها و جوشانده ها خطرناک است و می تواند عوارض جانبی داشته باشد. برای مثال نوشیدن بیش از حد جوشانده نعنا که برای درمان مشکلات گوارشی و نفخ تجویز می شود. میزان جذب آهن را کاهش می دهد و زمینه بروز کم خونی را فراهم می کند. بنابراین پیش از مصرف دم نوش ها و جوشانده ها با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید.