شنبلیله گیاهی است در جزء خانواده سویا و حبوبات است.اغلب مردم از دانه ها ، برگ ها ، شاخه ها و ریشه های تازه و خشک آن به عنوان ادویه ، ماده معطر کننده و مکمل استفاده می کنند. در حالی که تحقیقات بیشتری لازم است ، برخی از مطالعات نشان می دهد که شنبلیله دارای خواص زیادی است.
برگهای شنبلیله حاوی فیبرهای مغذی است و بسیاری از مواد مغذی از جمله: آهن ، فسفر ، مس ، منگنز و بسیاری از ویتامین ها از جمله ویتامین B کمپلکس ، اسید نیکوتین ، آنتی اکسیدان ها و پروتئین ها ، و همچنین کولین ، تریکونولین و روغنهای فرار و مواد قارچ ، استرول ها ، چربی ها ، کربوهیدرات ها و قندهایی مانند ماتوزن ، گالاکتوز ، کالری و کربوهیدرات ها است.
میزان ترشح شیر مادر ممکن است تحت تأثیر عوامل مختلفی باشد و معمولاً داروهایی برای افزایش مقدار آن تجویز می شوند.مطالعات نشان داده اند که شنبلیله به ترشح شیر کمک می کند ، بنابراین می تواند یک جایگزین طبیعی برای این داروها محسوب شود.
اگرچه شنبلیله برای افزایش شیر مادرمؤثر است،اما اگر در صورت مصرف آن در حین بارداری می تواند عوارض جانبی داشته باشد.
اول و مهمتر از همه ، مادران قبل از افزودن شنبلیله به عنوان یک مکمل گیاهی در رژیم غذایی خود باید با پزشک خود مشورت کنند . از آنجا که این می تواند اثرات قابل توجهی داشته باشد ، همه باید اطمینان حاصل کنند که هیچ شرایطی از قبل ندارند که بتواند با شنبلیله اثر متقابل داشته باشد.
اگر تصمیم به مصرف شنبلیله دارید ، می توانید آن را به عنوان قرص شنبلیله مصرف کنید یا آن را به عنوان یک چای شنبلیله بنوشید. نوشیدن آن به عنوان یک چای مقداری ملایم است. ممکن است روزانه بین یک تا سه فنجان به عنوان یک چای داغ ، چای یخ زده یا مخلوط آن با آب سیب بنوشید.
باز هم ، در بیشتر موارد ، زنان باردار نباید از مکمل شنبلیله استفاده کنند. می توانید اطلاعات بیشتر در مورد برخی از عوارض جانبی احتمالی شنبلیله را در زیر بخوانید.
تخم شنبلیله معمولاً به عنوان مکمل برای کنترل قند خون بخصوص برای پیشگیری یا درمان دیابت استفاده می شود. به نظر می رسد مشکلات مربوط به متابولیسم قند خون را کاهش می دهد. بیایید نگاهی به برخی از شواهد موجود در مورد استفاده از شنبلیله بپردازیم.
کاهش مشکلات متابولیسم قند خون یک روش معمول از شنبلیله است و افراد مبتلا به دیابت ممکن است افزودن آن به رژیم های غذایی خود را به شکل شنبلیله تازه ویا از شنلیله خشک که میتوانید از فروشگاه سبزیجات تهیه کنید
همچنین شنبلیله ممکن است به تنظیم سطح کلسترول و بهبود فشار خون کمک کند ، این می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و بهبود سلامت قلب را کاهش دهد.
این ممکن است به این دلیل باشد که تخم شنبلیله تقریباً 48 درصد فیبر غذایی دارد. فیبر غذایی هضم آن بسیار سخت است و یک ژل چسبناک در روده ها تشکیل می دهد که هضم قندها و چربی ها را سخت تر می کند.
3.برای تقویت میل جنسی
یکی از کاربردهای قدیمی شنبلیله تقویت میل جنسی و تولید تستسترون است. فرهنگ های مدیترانه ای و آسیای غربی برای تقویت میل جنسی این گیاه را هزاران سال در رژیم های غذایی خود گنجانیده اند . مطالعات اخیر حاکی از آن است که شنبلیله در مردان و زنان ممکن است میل جنسی را افزایش دهد.
در یک 2017 مطالعه معتبر داوطلب مرد به مدت 12 هفته عصاره تخم شنبلیله را مصرف کردند. حدود 85 درصد از شرکت کنندگان تعداد اسپرم افزایش یافته بودند.
نتایج همچنین حاکی از آن است که عصاره به طور مداوم هوشیاری ذهنی ، خلقی و میل جنسی را بهبود می بخشد.
شنبلیله را می توان به صورت چای دم کرد ، یا بذرها را می توان آنرا ریخته و به غذا یا نان اضافه کرد. دوز 500 تا 600 میلی گرم شنبلیله روزانه برای افزایش میل جنسی توصیه می شود . مانند هر مکمل گیاهی ، برای تعیین مقدار مناسب برای شما باید با پزشک خود مشورت کنید.
پودر شنبلیله از دیرباز با دیگر گیاهان تسکین دهنده برای تهیه جوشهای پوستی و درمان التهاب و آسیب پوستی ترکیب شده است . مطالعات اخیر حاکی از آن است که شنبلیله می تواند دارای خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی باشد.
گروهی از محققان در ایران از ترکیبات جدا شده در بذر شنبلیله برای تعیین اینکه آیا خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارند یا خیر ، استخراج و جدا کردند . آنها دریافتند که “عصاره های آب و فلاونوئیدها” از عصاره گیاه شنبلیله دارای خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی هستند که مردم از مدت ها قبل گزارش کرده اند. با این حال ، تحقیقات بیشتری در مورد اثرات مصرف شنبلیله به صورت روزانه مورد نیاز است.
یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که شنبلیله باعث کاهش التهاب مفاصل و ورم مفاصل در موش ها می شود. تحقیقات در مورد خواص ضد التهابی شنبلیله در انسان لازم است تا از اثر بخشی آن در این منطقه به عنوان یک مکمل گیاهی استفاده شود.
برای تسکین پوست آسیب دیده یا ملتهب ، مردم به طور سنتی گیاهان خشک شده را خرد می کنند یا گیاهان تازه را در آب می جوشانند و رب درست می کنند. ممکن است پودر گیاه شنبلیله را با سایر گیاهان تسکین دهنده پوست مانند نارون لغزنده ، تخم کتان ،را با ذغال دارویی ترکیب کنید. بعد از اینکه همه چیز را درون خمیر ترکیب کردید ، آن را در یک قطعه تمیز از گاز ، پارچه و یا پنبه پخش کرده و مستقیماً روی پوست میمالید.
مطالعات کمی در حیوانات نشان داده اند که حداقل چهار ترکیب موجود در شنبلیله دارای خاصیت ضد دیابتی هستند. آنها در درجه اول:
در یک 2017 مطالعه معتبر موشهای حاوی رژیم غذایی پرچرب با 2 درصد مکمل دانه شنبلیله کامل به مدت 16 هفته تحمل گلوکز بهتری نسبت به افرادی که مکمل دریافت نکردند ، داشتند.
با این حال ، شنبلیله تحمل گلوکز را در موشهایی که رژیم غذایی کم چربی مصرف می کنند ، بهبود نمی بخشد. همچنین ، نویسندگان به این نتیجه رسیدند که 4 روز ورزش داوطلبانه بر روی چرخ نخ ریسی در نهایت در بهبود تحمل گلوکز در همه موش ها از شنبلیله مؤثر است.
شنبلیله ممکن است اشتها را سرکوب کرده و احساس پر بودن را افزایش دهد ، این می تواند به کاهش پرخوری کمک کند و منجر به کاهش وزن شود.
طی یک آزمایش در سال 2015 به یکی از شرکت کنندگان قبل از نهار چای شنبلیله دادند، و او برای احساس گرسنگی کمتری داشت زیرا شنبلیله حاوی فیبر ،پودرهای عصاره شنبلیله نیز ممکن است منجر به احساس پر بودن شود.
شنبلیله ممکن است به تنظیم سطح کلسترول و بهبود فشار خون کمک کند ، این می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و بهبود سلامت قلب را کاهش دهد.
این ممکن است به این دلیل باشد که تخم شنبلیله تقریباً 48 درصد فیبر غذایی دارد. فیبر غذایی هضم آن بسیار سخت است و یک ژل چسبناک در روده ها تشکیل می دهد که هضم قندها و چربی ها را سخت تر می کند.
شنبلیله مدتهاست که در سیستم های سنتی پزشکی برای تسکین درد مورد استفاده قرار می گیرد.
محققان تصور می کنند که ترکیباتی به نام آلکالوئیدها در گیاهان دارویی به جلوگیری از گیرنده های حسی که به مغز اجازه می دهد درد را ببخشد ، کمک می کند.
طی یک مطالعه درسال 2014 برروی 51 زن که دچار درد خفیف بودند، 3 روز یک بار بار کپسول پودر دانه شنبلیله را برای 3 روز اول دوره خود به مدت 2 ماه متوالی مصرف کردند. آنها مدت زمان درد کمتری و علائم کمتری را بین ماه ها تجربه کردند.
برای اطلاعات بیشتر: از بین بردن درد در جلسه
مقدار بالای کلسیم در بافت کلیه منجر به کلسیفیکاسیون بافت می شود و محیط مناسبی را برای تشکیل سنگ فراهم می کند.
برخی از مطالعات انجام شده بر روی مدار نشان داده اند که ممکن است کلسیفیکاسیون بافت را کاهش دهد و بنابراین دارای سنگ و همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.
هیچ ناسازگاری علمی شناخته شده بین قرص های شنبلیله و کنترل تولد وجود ندارد .
استفاده از قرص شنبلیله در دوران بارداری به دلیل اثر تحریک کننده انقباضات عضلات رحم توصیه نمی شود.برخی از مطالعات در انسان نشان داده است که شنبلیله ممکن است باعث ناهنجاری های جنینی از قبیل:
شنبلیله فواید سلامتی زیادی دارد ، از جمله موارد زیر:
تستوسترون ممکن است به دلیل توانایی آنها در افزایش میزان تولید تستوسترون از تخم شنبلیله به نفع مردان باشد .
تخم شنبلیله به بهبود عملکرد هورمون انسولین کمک می کند و در مطالعات انجام شده بر روی این اثر با استفاده از دانه شنبلیله یا پودر آنها مشاهده شده است ؛ این که میزان فیبر آنها ممکن است دلیلی برای توانایی آنها در تنظیم سطح قند باشد و خوردن آنها برای دیابتی ها مفید است. از بین انواع اول و دوم ، حتی برای افراد سالم ، در یکی از مطالعاتی که شامل گروهی از افراد دیابتی نوع 1 بود که در آن محققان 50 گرم پودر تخم شنبلیله را به مدت 10 روز به ناهار و شام شرکت کنندگان اضافه کردند و در نتیجه 54 درصد پیشرفت در سطوح پایین تر مشاهده شد قند خون ادرار به صورت 24 ساعته و همچنین کاهش کلسترول کل به ویژه کلسترول مضر موجود است. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید شنبلیله و خرید شنبلیله عمده را از جایی مطمئن انجام دهید.
سه مطالعه انجام شده در مورد شنبلیله توانایی آن در کاهش اشتها و کاهش چربی را نشان داد. و یک مطالعه 14 روزه نشان داد که شرکت کنندگان به طور خودکار 17 درصد کل چربی مصرفی خود را کاهش می دهند.
همانطور که برخی شواهد نشان داده اند که تخم شنبلیله به کاهش تری گلیسیرید و کلسترول در بدن کمک می کند. کاهش سوزش سر دل: یک مطالعه تجربی دو هفته ای در افراد مبتلا به سوزش قلب مکرر نشان داد که شنبلیله باعث کاهش علائم سوزش سر دل می شود . اثر شنبلیله شبیه به آنتی اسیدها یافت شد.
با مصرف 1800-2700 میلی گرم پودر تخم شنبلیله سه بار در روز در سه روز اول قاعدگی و به دنبال آن 900 میلی گرم سه بار در روز در دو دوره قاعدگی بعدی ، باعث کاهش درد قاعدگی می شود و به کاهش نیاز به مسکن کمک می کند. [4]
مطالعات نشان داده اند که الیاف موجود در حلقه ممکن است به کاهش خطر برخی از انواع سرطان کمک کند. محققان مرکز بیوتکنولوژی راجیو گاندی دریافتند که شنبلیله تأثیر مشابهی با استروژن دارد و بنابراین می تواند جایگزین احتمالی برای جایگزینی هورمون درمانی باشد (جایگزینی هورمون درمانی). مطالعات دیگر نشان داده اند که مواد موجود در شنبلیله مانند ساپونین و صمغ گیاهی به محافظت از غشای مخاطی در روده بزرگ از سرطان ها کمک می کند ، زیرا این مواد با سموم موجود در مواد غذایی همراه بوده و آنها را از بدن خارج می کنند.
مردم هزاران سال است که شنبلیله مصرف می کنند ، و بسیاری بر این باورند که این مزایای جسمی طیف گسترده ای دارد. اینها چند مزایای دیگر دانههای شنبلیله حکای عجیب است :
آیا بذر شنبلیله واقعا می تواند همه اینها را انجام دهد؟ در این مرحله ، شواهد علمی کمی در پشت این مزایای ادعا شده وجود دارد ، بنابراین تحقیقات بیشتری برای ارزیابی اثربخشی این مکمل گیاهی مورد نیاز است .
اگر شما صدمات جدی یا تب را تجربه نمی کنید که بهتر است با داروهای تجویز شده درمان شود ، ممکن است ارزش کپسول شنبلیله یا دانه را امتحان کنید تا ببینید آیا آنها برای شما مفید هستند. مانند هر داروی جدید دیگر ، باید با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که هیچ دارویی مصرف نمی کنید و یا شرایط دیگری ندارید که بتواند با شنبلیله اثرات متقابل داشته باشد.
در حالی که معمول است که به داروهای گیاهی بی ضرر فکر کنید ، لزوماً اینگونه نیست. شنبلیله به طور بالقوه می تواند عوارض جانبی در بدن داشته باشد ، و مهم است که از آنها آگاه باشید به طوری که برنامه مراقبت های بهداشتی شما بیش از خوب آسیب نبیند. در زیر شش اثر جانبی احتمالی شنبلیله وجود دارد .
شنبلیله نباید توسط افرادی که هورمون تیروئید مصرف می کنند، استفاده شود ، زیرا برای تغییر تعادل انسان کار می کند. این نباید توسط کودکانی کوچکتر از دو سال استفاده شود. باعث بویایی می شود که با خروج ادرار همراه است. در صورت مصرف بیش از حد انسان باعث ایجاد حالت تهوع و اختلال در روده می شود. این توانایی بدن را در جذب آهن محدود می کند و از این رو برای افراد کم خونی مناسب نیست.
بیشتر بخوانید:۱۵ خاصیت بی نظیر تره
در بیشتر موارد ، به خانمهای باردار توصیه می شود که از شنبلیله خودداری کنند. از آنجا که حاوی اکسی توسین است ، شنبلیله می تواند به عنوان یک محرک رحم عمل کند ، به این معنی که می تواند باعث انقباضات و زایمان زودرس شود. برخی از افراد برای القاء زایمان از شنبلیله استفاده کرده اند ، اما شما نباید این را امتحان کنید بدون اینکه ابتدا با پزشک پزشکی صحبت کنید. همچنین باید بدانید که مطالعات نشان داده اند که مقدار زیادی از شنبلیله باعث نقص هنگام تولد در موش ها و مشکلات رشدی در موش ها شده است.
عارضه دیگر مصرف شنبلیله در حین بارداری این است که می تواند زنگ خطر کاذب بیماری ادرار افرا (MSUD) را هشدار دهد . MSUD یک اختلال ژنتیکی ارثی است که به این نام خوانده می شود زیرا باعث ایجاد بوی شربت افرا در دفع های بدن می شود . شنبلیله باعث این اختلال غالباً کشنده نمی شود ، اما می تواند باعث ترس جدی و آزمایش اضطراری غیرضروری هنگام تولد کودک شود.
شنبلیله ممکن است باعث سوزش معده و اسهال شود. اگر کودک شیرخوار بیمار شود ، می تواند خصوصاً خطرناک باشد ، زیرا ممکن است دچار کمبود آب بدن شود.
مراقب باشید اگر خون رقیق تر هستید ، زیرا شنبلیله می تواند باعث خونریزی بیش از حد شود.
شنبلیله حاوی یک ترکیب شیمیایی به نام کومارین است که می تواند به عنوان یک رقیق کننده خون عمل کند. در حالی که محققان هنوز نمی دانند که آیا مقدار طبیعی شنبلیله اثر قابل توجهی در خون دارد ، آنها به افراد داروهای رقیق کننده خون یا ضد انعقاد خون هشدار می دهند که قبل از مصرف مکمل های شنبلیله مراقب باشند و با پزشکان خود مشورت کنند.
اگر شما هم از داروهای مکمل دیابت و شنبلیله استفاده می کنید ، باید قند خون خود را اندازه گیری کنید تا خیلی کم نشوند و باعث هیپوگلیسمی شوند. از آنجا که شنبلیله می تواند سطح قند خون را کاهش دهد ، شما نمی خواهید بیش از حد داروهای زیادی مصرف کنید و باعث می شود سطح شما خیلی پایین نرود. به همین ترتیب ، اگر در حال حاضر مستعد ابتلا به قند خون پایین باشید ، باید محتاط باشید.
در مورد مقدار مناسب با پزشک خود مشورت کنید و تأثیرات مکمل شنبلیله بر میزان قند خون را با دقت کنترل کنید. برای حفظ سلامتی خود و دیگران، لطفا خرید شنبلیله و خرید شنبلیله عمده را از جایی مطمئن انجام دهید.
هر وقت مکمل جدیدی را وارد رژیم غذایی خود می کنید باید از هرگونه واکنش آلرژیک احتمالی آگاه باشید. شنبلیله در خانواده همانند نخود ، نخود سبز ، سویا و بادام زمینی است ، بنابراین اگر به هر یک از این مواد غذایی حساسیت دارید باید نسبت به واکنش بدن خود بسیار توجه داشته باشید. آلرژی به یک فرد لزوماً به معنای حساسیت به دیگری نیست ، اما اگر قبلاً شنبلیله را مصرف نکرده اید باید با احتیاط عمل کنید.
با پزشک خود معاینه کنید و ابتدا یک مقدار کمی از شنبلیله را امتحان کنید. در صورت بروز بثورات ، کهیر ، تورم یا مشکل در تنفس ، مصرف آن را متوقف کنید .
این عارضه جانبی خطرناک نیست ، اما می تواند باعث دلگرمی های غیرقابل پیش بینی برای وافل بلژیکی شود.
این عارضه جانبی گذشته ، جدا از هشدار نادرست در مورد MSUD در نوزادانی که در بالا توضیح داده شد ، هیچ آسیبی به همراه ندارد. شنبلیله دارای بوی قوی و شیرین است و خوردن دانه ها ممکن است آن بو را مانند شربت افرا در عرق و ادرار یا عرق و ادرار کودک پرستاری منتقل کند. اگر شروع به توجه به این بوی شربت افرا کنید ، علت آن را می دانید!
اگر مایل به مصرف شنبلیله برای هر یک از مزایای سلامتی ذکر شده در بالا هستید ، از کجا می توانید آن را پیدا کنید؟
شنبلیله ممکن است به تحریک تولید شیر مادر و سهولت جریان کمک کند. پزشکان طب سنتی آسیا از مدتها قبل به این منظور شنبلیله توصیه می کنند.
در یک مطالعه سال 2014 ، 25 زن که به تازگی زایمان کرده اند به مدت 2 هفته روزانه سه فنجان چای شنبلیله می نوشند و در هفته های اول شاهد افزایش حجم شیر بودند.